OZONIZÉR – Čistič ovocia, zeleniny a dezinfekcia priestorov
V dnešnom článku si predstavíme ozón, jeho účinky a využitie v domácnosti pomocou prístroja Ozonizér. Skôr však než Ozonizér predstavíme, musíme niečo o samotnom ozóne vedieť.
Ozonizér – obsah článku
- OZONIZÉR – Čistič ovocia, zeleniny a dezinfekcia priestorov
- Čo je ozón (O3)
- Vlastnosti ozónu
- Ako funguje ozón
- Čistá voda pomocou ozonizéra
- Ozón v modernej medicíne
- Ozón vo vašej domácnosti
- Ako sa ozonizér používa a možnosti použitia
- Dezinfekcia potravín
- Uskladnenie potravín
- Sterilizácia predmetov
- Osobná hygiena
- Čistenie vzduchu
- Iné možnosti
- Ozonizér a jeho cena
Čo je ozón (O3)
Určite ste už počuli o ozónovej vrstve ktorá chráni našu planétu. Je to vrstva ktorá odvracia nebezpečné ultrafialové žiarenie. Nachádza sa vo výške 50 – 75 km nad zemským povrchom. Ozón vzniká v prírode úplne prirodzene napríklad elektrickými výbojmi ako je blesk.
Vlastnosti ozónu
A prečo je vlastne ozón pre ľudí taký zaujímavý? Ozón totižto dokáže veľmi jednoducho a účinne likvidovať vírusy, baktérie, kvasinky či plesne. Rovnako účinne však dokáže odstrániť aj nežiadúce anorganické molekuly. Práve tieto vlastnosti ozónu viedli k využívaniu ozónu v potravinárstve, priemysle či v medicíne.
Ako funguje ozón
Ozón vzniká, keď sa molekuly kyslíka (O2) rozpadnú pridaním energie. Tým vznikajú dva individuálne atómy kyslíka (O1). Tieto atómy kyslíka spolu s ďalšími molekulami kyslíka (O2) vytvárajú ozón (O3).
Tretí atóm kyslíka je však nestabilný a môže sa spájať s organickými a anorganickými molekulami, ktoré sa počas oxidácie zničia. Tieto organické molekuly môžu byť organické – vírusy, baktérie, plesne, kvasinky, oleje, a pod. alebo – anorganické molekuly môžu ako je železo, meď a mangán. Ako náhle tretí nestabilný atóm vykoná oxidáciu, vytvorí vedľajší produkt a to O2 teda kyslík. Oxidačný proces zanecháva za sebou teda len kyslík a žiadne iné nežiadúce látky.
Čistá voda pomocou ozonizéra
Ozón je celosvetovo uznávaný a schválený organizáciou EPI, pre dezinfekčné účinky a používa sa už celé storočie ako dezinfekčný prostriedok do vody. Ozón je mnohonásobne silnejší ako chlór. Už v roku 1906 Francúzske mesto NICE postavilo prvú čistiareň odpadovej vody, kde sa dodnes sanituje pomocou ozónu.
Sanitácia pomocou ozoniéra sa používa po celom svete v zoologických záhradách kde predstavuje bezpečné odstránenie vírusov a plesní z bazénov či akvárií morských živočíchov. Od roku 1982 sa ozón používa aj pre sanitáciu balenej vody a od roku 2001 bol ozón oficiálne použitý potravinársku výrobu.
(na obrázku vidíte veľký priemyselný ozonizér)
Ozón v modernej medicíne
Ozónoterapia je spoločné označenie pre viaceré spôsoby alternatívnych liečebných postupov, pri ktorých sa aplikuje ozón . Využíva sa hlavne v stomatológii pri liečbe zubných kazov (Healozone prístroj na obrázku), onkológii, očnom lekárstve, gynekológii, chirurgi a podobne.
Medicinálny ozón je zmesou kyslíka s ozónom, kde podstatnú časť tvorí kyslík. Táto zmes sa používa rôzne, buď ako plyn, ozonizovaná voda, krém alebo olej.
Zaujímavosťou je, že ozónom liečili aj počas prvej a druhej svetovej vojny, kde bol použitý na liečenie vojnových rán, či gangrény.
Ozón vo vašej domácnosti
Spolu s technologickým vývojom sa ceny prístrojov vyrábajúcich ozón postupne znížili na úroveň kedy sú dostupné aj pre malé domácnosti. Ozonizér sa tak stal dostupným pomocníkom. Naša každodenná strava, ovocie, zelenina, ryža a mäso, trpia záťažou pesticídov, chemických hnojív, zvyškami hormónov a iných nebezpečných látok.
Ozonizér účinne obmedzuje množenie baktérií a zaistí vám tak čistejšie potraviny či vzduch v kancelárii aj doma. Dokáže účinne očistiť ovocie a zeleninu od pesticídov, rozkladá zvyšky hormónov v mäse a morských plodoch, zabíja baktérie, uchováva čerstvosť potravín, čistí vodu a pod.
Na videu nižšie vidíte ozonizér od spoločnosti Tiens.
Ako sa ozonizér používa a možnosti použitia
1. Dezinfekcia potravín
Zapojte ozonizér do elektriny a ponorte ovocie, zeleninu a pod. (nie viac než 5 kg) do vody. Umiestnite bublinkový kameň na dno nádoby s vodou. Zapnite prístroj a nechajte 3–10 minút bežať. Ak čistíte mäso a morské plody (nie viac než 5 kg), umiestnite bublinkový kameň na dno nádoby s vodou a nechajte prístroj bežať 10–20 min.
2. Uskladnenie potravín
Vložte ovocie a zeleninu do plastového vrecka a pumpujte doň ozón, pokým sa vrecko nenafúkne, potom vrecko tesne uzavrite. Potraviny uchováte čerstvé dvojnásobne dlhšie. Dajte pozor, aby ozón z vrecka neunikol.
3. Sterilizácia predmetov
Sterilizuje príbory, riad, fľaše na mlieko, uteráky, hračky a odevy. Vložte veci do nádoby s vodou a ozonizujte 10–20 minút. Pri odevoch nastavte dĺžku ozonizácie podľa množstva textílií, obvykle stačí 20 minút. Ozonizované odevy budú čistejšie a mäkšie. Sterilizovať môžete tak zubné kefky a ďalšie nástroje, zaistíte si tak dobrú hygienu.
4. Osobná hygiena
Ozonizér môžete používať aj na osobnú hygienu. Posilňuje telo. Umyte si tvár a chodidlá ozonizovanou vodou, alebo sa v nej vykúpte. Zbavíte sa tak baktérií, vírusov a plesní. Kúpeľ podporuje krvný obeh a metabolizmus, zlepšuje starostlivosť o zdravie a pokožku.
5. Čistenie vzduchu
Zatvorte okná a dvere. Zapnite ozonizér a nechajte ho 30 minút bežať, potom ho vypnite. Na 15 minút otvorte okná a dvere. Ozón dokáže likvidovať škodlivé výpary z farieb, nábytku a podlahových krytín. Likviduje taktiež toxické chemické látky, zemný plyn aj oxid uhoľnatý a dym vznikajúci zlým spaľovaním zemného plynu.
Upozornenie: Počas čistenia v miestnosti nezostávajte.
6. Iné možnosti
Možnosti využitia ozonizéra sú veľké. Môžete pomocou ozonizéra napríklad odstrániť nepríjemný zápach z chladničky alebo sterilizovať akvárium a pod.
Ozonizér a jeho cena
Ozonizér (určený na predmety a potraviny) nieje celkom lacnou záležitosťou avšak jedná sa o pomerne často využívaný prístroj v domácnostiach. Cena takéhoto výrobku sa pohybuje približne na úrovni 300 eur.