Zelený jačmeň

Neviem ako vy, ale ja zastávam názor, že zdravie je to najcennejšie čo máme. Preto by sme si ho mali vážiť a dbať nato, aby sme mu dodávali všetky látky, ktoré potrebuje na svoju správnu funkciu. Naše telo je dostatočne múdre a prispôsobené nato, aby dokázalo prežiť aj v tých najdrsnejších podmienkach a len s minimálnym počtom živín. No ak chceme aby nám slúžilo čo najdlhšie a najlepšie, mali by sme venovať dostatok času starostlivosti oň. Na internete či v knihách nájdete množstvo spôsobov ako sa najlepšie starať o svoje telo tak z vonka, ako aj zvnútra. Ja by som vám však dnes chcela predstaviť prášok zvaný zelený jačmeň.

 

Zelený jačmeň – obsah článku

 

 

Pestovanie zeleného jačmeňa

 

Prvé zmienky o jačmeni môžeme nájsť už v období okolo 17 000 rokov pre naším letopočtom, kedy človek zbieral a ochutnával všetky listy, semená a stonky rastlín. Prvé historicky podložené nálezy sa datujú o niečo neskôr, 8 000-10 000 rokov pred naším letopočtom, najmä v Ázii a Afrike, kde sa dodnes vyskytuje.

Za otca zeleného jačmeňa je považovaný Dr. Hagwar, ktorý počas svojich výskumov a pozorovaní zistil, že najviac výživných látok sa v rastline nachádza v období jej intenzívneho rastu, teda kým ešte nie je vyčerpávaná kvitnutím a tvorbou semien. Tomuto faktu bolo neskôr prispôsobené celé spracovanie zeleného jačmeňa.

Zelený jačmeň sa pestuje organickým a naturálnym spôsobom, preto je výber vhodnej pôdy pre jeho pestovanie veľmi náročný. Dbá sa na čistotu ovzdušia, podzemných vôd, ale aj znečistenie pôdy predošlým používaním rôznych poľnohospodárskych chemikálií. Pri jeho pestovaní sa totižto nepoužívajú žiadne pesticídy a iné chemické látky. Pôda je bohatá na minerálne látky, pretože zelený jačmeň sa pestuje striedavo s lucernou, čím je zabránené tzv., zúrodneniu pôdy, teda jednostrannému vyčerpaniu živín. Lucerna navyše dodáva pôde dusík, ktorý pomáha zvyšovať obsah chlorofylu v listoch jačmeňa.

Aby bolo organické pestovanie dokonalé, jačmeň je zavlažovaný výhradne mineralizovanou vodou z čistých podzemných prameňov.

Často krát sa môžete stretnúť s označením mladý zelený jačmeň, alebo len mladý jačmeň. Tento názov dostal zelený jačmeň práve vďaka obdobiu jeho zberu, ktorý je veľmi skoro po jeho vyklíčení. Keď rastlinka vyrastie do výšky 20-25 centimetrov, je pripravená na svoj zber a následné spracovanie.

V tejto fáze svojho rastu má rastlinka ešte len listy, v ktorých sú koncentrované všetky výživné látky samotnej rastlinky. Táto fáza je najlepšia na spracovanie a vyťaženie čo najväčšieho množstva živín (Dr. Hagwar). V ďalšej rastovej fáze už totižto obsah výživných látok postupne klesá, pretože rastlinka sa vyčerpáva tvorbou stebiel a následnou tvorbou kvetov a semien.

 

Spracovanie

 

Spracovanie tejto rastlinky môže prebiehať tromi spôsobmi. Pri prvom spôsobe sa mladé lístky zeleného jačmeňa pozbierajú, umyjú a následne vylisujú. Získaná šťava sa pri teplote 31°C suší asi 2 minúty. Za túto dobu vznikne 100% nepasterizovaný prášok.

Celé spracovanie, od zberu až po balenie, netrvá viac ako dve hodiny, preto je väčšina výživných látok uchovaná v svetlo zelenom prášku mladého jačmeňa. Druhý spôsob spracovania je veľmi podobný. Opäť sa pozbierajú a umyjú lístky, no miesto toho aby sa lisovali, sú usušené a podrvené na jemný prášok. V závislosti od spôsobu sušenia môže byť prášok zelenej alebo hnedej farby.

Takýto typ spracovania spôsobí, že v prášku ostane pomerne veľké množstvo vlákniny na úkor výživných látok. Posledným, tretím spôsobom získavania živín zo zeleného jačmeňa je lúhovaním vo vode. Kvalita a sila extraktu závisí od dĺžky a teploty samotného lúhovania. Je ale dôležité podotknúť, že kvalita takto spracovaného zeleného jačmeňa nie je ani z ďaleka tak veľká ako u prvých dvoch spôsobov spracovania.

 

Prečo je jačmeň taký zdravý?

 

Zelený jačmeň je zdrojom mnohých výživných látok vrátane vitamínov, minerálov a aminokyselín. Z vitamínov sú to betakarotén, biotín, niacín, kyselina listová a vitamíny skupiny A, B1, B2, B5, B6, C, E a K. Za pozornosť stojí obsah vitamínu C, ktorého sa v mladom jačmeni nachádza až 457mg na 100g. Tento vitamín patrí k najdôležitejším antioxidantom, chráni telesné tkanivá, zvyšuje obranyschopnosť organizmu proti baktériám a vírusom a stimuluje tvorbu bielych krviniek.

Vitamínu B6 sa v tomto zelenom prášku nachádza až 17,8mg na 100g, pričom doporučená denná dávka vitamínu B6 je od 1,8 do 2,2mg. Podieľa sa na tvorbe svalov, pomáha vyrovnávať hladinu hormónov, zmierňuje únavu a vyčerpanie a pomáha pri menštruačných ťažkostiach. Vlasom a pleti najlepšie pomáha vitamín B5, ktorého sa v zelenom jačmeni nachádza 5,1mg na 100g.

Zelený jačmeň je však zdrojom aj celého radu minerálov. Najvyšším množstvom je tu zastúpený draslík, až 4,05g na 100g, ktorého hlavnou úlohou je udržanie nervovej dráždivosti, čím pomáha v prevencii srdcových infarktov. Nasleduje vápnik so svojím obsahom 680mg na 100g, ktorý sa stará a zdravé kosti a zuby. Nezabudnime ani na vysoký obsah sodíka, ktorý stimuluje činnosť obličiek, podporuje vylučovanie žalúdočných štiav a pomáha zabezpečovať nervový vzruch. Jeho odporúčaná denná dávka je 500mg a v 100g zeleného jačmeňa sa ho nachádza 641mg. Z ďalších minerálov by sme v tomto „zázračnom“ prášku našli fosfor, chróm, striebro, meď, mangán, kremík, železo, ale aj horčík.

V zelenom jačmeni sa tiež nachádza viac ako 15 druhov anioxidantov, ktoré neutralizujú aktivitu škodlivých voľných radikálov v tele, čím zabraňujú oxidácii. Obsahuje asi 28g/100g bielkovín, ktoré sú dôležité pre naše kosti, zuby a sval, 50g/100g sacharidov a 300mg na 100g chlorofylu. Chlorofyl je zelené rastlinné farbivo, ktoré je zodpovedné za fotosyntézu rastlín, no zároveň dokáže telo detoxikovať, pretože na seba viaže jedy. Zlepšuje prekrvenie organizmu a tým aj hojenie rán.

 

Kedy jačmeň pomôže?

 

Antioxidanty sú látky, ktoré chránia naše telo pred oxidáciou, teda chemickou reakciou, počas ktorej telo starne. Oxidácia je proces, kedy atóm alebo ión odovzdáva elektróny, následkom čoho vynikajú voľné radikály. Práve nadbytok voľných radikálov spôsobuje rôzne choroby, ktorým môžeme, aspoň čiastočne, zabrániť prijímaním dostatočného množstva anioxidantov, napríklad zo zeleného jačmeňa. Pri ktorých chorobách nám teda antioxidanty v zelenom jačmeni pomáhajú?

 

  • Detoxikácia organizmu
  • Artritída
  • Astma
  • Pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu
  • Spomaľujú bunkové starnutie
  • Znižujú výskyt rakoviny
  • Chránia naše srdce a pôsobia ako prevencia srdcovocievnych ochorení

 

Existuje teória podľa ktorej je stav našej pokožky odrazom nášho telesného zdravia a kondície. Podľa vzhľadu pokožky potom môžeme zistiť správnu funkciu jednotlivých vnútorných orgánov.

Z toho nám vyplýva, že ak zlepšíme stav a funkciu vnútorných orgánov, zlepší sa aj naša pleť. Tým, ako pokožka starne sa postupne znečisťuje a ukladajú sa v nej toxické látky, čo môže mať za následok tvorbu akné, vlások, opuchov či rôznych kožných nerovností. Zelený jačmeň vďaka obsahu chlorofylu pomáha detoxikovať, nielen pokožku, ale aj celé telo, čím pomáha pri:

 

  • Kožných problémoch
  • Akné
  • Chudnutí

 

Pri čom ešte mladý jačmeň pomáha?

 

  • Chudokrvnosť- vďaka širokému spektru vitamínov a minerálov je vynikajúcou voľbou pre ľudí trpiacich chudokrvnosťou.
  • Cukrovka- reguláciou zásaditosti pomáha upravovať prechod cukrov cez črevné steny, čím sa postupne normalizuje hladina cukru v krvi
  • Zápcha- vysoký obsah minerálnych látok prispieva k udržiavaniu správneho pH v tele, čím pomáha zlepšovať trávenie a odstraňovať zápchu

 

Dávkovanie

 

Keď sa rozhodnete pre zelený jačmeň, je dôležité vedieť ako ho správne užívať. Aj napriek tomu, že, podľa odborníkov, nie je možné sa ním predávkovať, je potrebné s ním začínať postupne, aby si telo na jeho prísun zvyklo a aby sme zabránili prípadným neželaným či alergickým reakciám.

Jednu čajovú lyžičku prášku rozmiešame v pohári čistej vody a pijeme dvakrát denne, ráno a v podvečerných hodinách. Zelený jačmeň pôsobí ako káva, teda oživí myseľ, rozprúdi krv a dodá energiu, preto ak chodíte večer skôr spávať posuňte podvečernú dávku na skoršiu hodinu. Šťavu prijímajte ráno nalačno a podvečer asi 2 hodiny po jedle, kvôli lepšej vstrebateľnosti. Kúra sa odporúča dodržiavať dlhodobo a bez prestávok.

Na prípravu šťavy používajte vlažnú alebo studenú vodu, vo vode teplejšej ako 48°C sa ničí veľké množstvo výživných látok obsiahnutých v prášku mladého jačmeňa. Zelený prášok zalievajte vždy len čistou pramenitou vodou, nikdy nie minerálkou, došlo by totiž k reakcii bubliniek so zásaditými zložkami šťavy. Začiatky užívania môžu sprevádzať bolesti hlavy, zhoršenie ekzémov či zvýšená plynatosť, čo je len dôkaz čistenia organizmu.

Dôležitým faktom tiež je, že zelený jačmeň môže užívať každý vrátane detí, tehotných a dojčiacich žien. Deti do 3 rokov majú dávkovanie vždy individuálne, no pokiaľ sú kojené, úplne postačí keď bude jačmeň užívať dojčiaca matka. Staršie deti do 40kg užívajú polovičnú dávku a deti nad 40kg môžu užívať rovnakú dávku ako dospelí. Dospelí nad 80kg môžu, naopak, odporúčanú dávku zvýšiť.

 

Prečo Bio Zelený jačmeň od Altevita?

 

Na trhu existuje viacero prípravkov zeleného jačmeňa (mladého jačmeňa). Vo väčšine prípadov nájdeme, hlavne v tých lacnejších verziách, sušené a zomleté listy jačmeňa s obsahom nestráviteľnej celulózy.

Náš zelený jačmeň je vytlačená sušená šťava z mladých lístkov jačmeňa. Jedna lyžička prášku zeleného jačmeňa zodpovedá približne 50-60 gramom čerstvej vytlačenej šťave. Jedná sa teda o vysoký koncentrát výživných látok, ktorý je 100% rozpustný vo vode.

Vstrebateľnosť a dostupnosť vitamínov, minerálov a ostatných zložiek je v prípade takéhoto prípravku vyššia ako v prípade sušenej, zomletej rastliny.

Náš zelený jačmeň je organicky pestovaný, to znamená bez chemických látok, pesticíd a umelých hnojív.

Cena za náš bio zelený jačmeň v práškovej forme je 8.90 eur za 90 gramov.

 

Bio Zelený jačmeň môžete získať v našom e-shope

 

Ako chutí zelený jačmeň ?

 

Občas sa ľudia pýtajú ako vlastne chutí zelený jačmeň. Je skutočne ťažké popísať chuť zeleného jačmeňa. No nieje to nič čoho by ste sa mali báť. Je to taká zvláštna „trávová“ chuť a vôňa. Veľmi dobre sa na túto chuť zvyká a mnoho ľudí si ju obľúbi.

 

Kedy by ste zelený jačmeň radšej nemali užívať?

 

  • Prebiehajúca rádioterapia a ožarovanie
  • Stavy po operáciách žalúdka, tenkého, hrubého a slepého čreva
  • Ťažké a chronické hnačky
  • Akútny zápal hĺbkového žilného systému
  • Akútna pľúcna embólia
  • Stavy po transplantáciách orgánov
  • Alergia

 

Zelený jačmeň vs. chlorella

 

Chlorella obsahuje vlákninu, ktorá na seba viaže nežiaduce látky v tráviacom trakte, čím pomáha čisteniu čriev. Oproti mladému jačmeňu má viac chlorofylu a obsahuje vzácny rastový faktor CGF, ktorý napomáha zrýchlenému rastu u detí a obnove poškodených tkanív u dospelých. Mladý jačmeň má však oproti chlorelle nenahraditeľné prvenstvo vo forme 100% vstrebávania. Každý s týchto produktov má svoje výhody a pozitíva, no odborníci sa zhodujú na tom, že pre telo je najlepšia ich kombinácia…

skúsenosti užívateľov zeleného jačmeňa a chlorelly z portálu Zdravie.sk

skúsenosti užívateľov zeleného jačmeňa a chlorelly z portálu Zdravie.sk

 

Prečo nakupovať práve u nás?

Produkty bez zbytočnej chémie

Takmer 100% produktov skladom

Predávame len to, čo sami milujeme

Široký sortiment stále rozširujeme

Poštovné už od 2,50€

Bezpečná platba

Poštovné zadarmo už pri nákupe nad 60€

30 dňová garancia vrátenia plnej sumy

Darček pri nákupe nad 100€

Množstevná zľava 5% už od 3 objednaných kusov