Spirulina - Ďalšia riasa do rodiny superpotravín, jej účínky a dávkovanie

Spirulina je jednou z najpopulárnejších superpotravín. Podporuje imunitu, je prevenciou pred vznikom mnohých ochorení, znižuje „zlý“ cholesterol aj glykémiu, eliminuje voľné radikály na bunkovej úrovni a organizmus chráni pred oxidačným stresom. Čo by ste mali vedieť o jej užívaní, pozitívnych i nežiadúcich účinkoch a výbere konkrétnych výživových doplnkov? Na to sa vám pokúsime odpovedať v našom článku o super riase spiruline.

Čo je spirulina

Spirulina patrí do rodiny vláknitých siníc, ktoré prosperujú v sladkej i slanej vode. Vyniká svojou nezameniteľnou modro-zelenou farbou, ktorá naznačuje, že pôjde o extrémne výživnú a zdravú „záležitosť“, čo je nevyvrátiteľná pravda.

Táto riasa má naozaj pozoruhodný výživový profil. Jedna čajová lyžička, čo je asi 7 g prášku spiruliny, obsahuje až:

  • 4 g bielkovín
  • 11% z odporúčanej dennej dávky vitamínu B2
  • 4 % z DOD vitamínu B3
  • 21 % z DOD medi
  • 11 % z DOD železa

 

A čo nezdravé zložky? Obsahuje ich aj spirulina? Samozrejme, tak, ako v každej rastlinnej či živočíšnej potravine sa aj v tejto riase nájdu tzv. nezdravé látky. Avšak, telo potrebuje v istom množstve aj ich. V rade druhom, 1 ČL spiruliny obsahuje len:

 

  • 20 kalórií (OK, to nie je úplne najmenej, keďže rovnaké množstvo kalórií nájdete v ČL rafinovaného cukru)
  • Cca 2 g stráviteľných sacharidov
  • 1 g tuku, avšak vrátane zdravých omega-3 a 6 nenasýtených mastných kyselín

 

V spiruline sú v pomerne veľkom množstve obsiahnuté i ďalšie prospešné látky. Okrem vymenovaných vitamínov a minerálov v nej nájdete horčík, draslík, mangán, vitamín B6, B9 A a E. Dá sa povedať, že obsahuje všetko potrebné pre organizmus. Spirulina je vďaka tomu úžasným doplnkom výživy pri mnohých zdravotných problémoch. Samozrejme, funguje tiež ako účinná prevencia.

Predtým, než sa pustíte do spirulinovej kúry, by ste o nej mali vedieť ešte 3 zásadné informácie:

  1. Hlavnou aktívnou zložkou spiruliny je fykocyanín. Ide o farbivo zo skupiny karotenoidov, ktoré patria k silným antioxidantom. Fykocyanínu sa budeme venovať bližšie v priebehu nášho článku.
  1. Bielkoviny v spiruline majú vynikajúcu kvalitu. Podľa hodnoverných zdrojov telu poskytujú všetky esenciálne aminokyseliny, čo je v rastlinnej ríši skutočnou výnimkou. Kvalita spirulinových bielkovín je prirovnávaná k tým vo vajíčkach.
  1. Na tvrdenie, že spirulina obsahuje vitamín B12, natrafíte veľmi často. Bohužiaľ, nie je to pravda. B12 sa v nej síce nachádza. Ide však o jeho pseudoformu, ktorá je pre človeka bezvýznamná.

 

  • INFO: Vitamín B12 neobsahujú žiadne rastliny. Jedinými rastlinnými zdrojmi B12 sú výrobky obohatené o tento vitamín. Ide napr. o tempeh, kvasnice či niektoré huby a riasy, v ktorých ho „vyrábajú“ mikroorganizmy.

Účinky spiruliny

V skratke, spirulina je výborná na všetky možné i nemožné ochorenia. Spĺňa funkciu podpornej liečby aj prevencie, podporuje správne fungovanie organizmu, posilňuje obranyschopnosť a telu dodáva množstvo dôležitých živín.

Spirulina je pre zdravie prospešná mnohými spôsobmi a je považovaná za veľmi silný antioxidant

Je výborný zdrojom antioxidantov, ktoré chránia telo pred voľnými radikálmi a oxidačným stresom. Oxidačné poškodenie buniek pritom stojí za vznikom nekonečného zoznamu ochorení. Môže spôsobovať zápal, prispieť k rozvoju rakoviny, diabetu, ochoreniam srdca a ciev a mnohým ďalším zdravotným komplikáciám.

Najdôležitejšou aktívnou zložkou spiruliny je látka fykocyanín, ktorý má neskutočne silné antioxidačné a protizápalové účinky. Predpokladá sa, že je až 20 krát účinnejší ako vitamín C, ktorý je považovaný za TOP antioxidant.

Práve fykocyanín stojí za priam zázračnými schopnosťami tejto riasy. Podporuje produkciu transportných a obranných buniek, zastavuje vývoj „abnormálnych“ buniek, zabraňuje a zároveň urýchľuje opravu tzv. lámania DNA vlákien a v neposlednom rade zvyšuje enzymatickú aktivitu bunkového jadra.

Medzi hlavné účinky spiruliny patrí podpora imunity, trávenia, ciev a metabolizmu cukrov, detoxikácia organizmu, liečba zápalov a infekcií vírusového aj bakteriálneho pôvodu, liečba anémie či alergickej nádchy.

Spirulina môže znižovať hladiny zlého LDL cholesterolu a triglyceridov a zároveň zvyšovať hladiny dobrého HDL cholesterolu. Má však i ďalšiu zaujímavú schopnosť, ktorá súvisí s ochranou srdcovocievneho systému a organizmu proti voľným radikálom a oxidačnému stresu.

Nasýtené kyseliny, teda zlý LDL cholesterol, sú náchylné na oxidačné poškodenie. Odborne sa tento jav nazýva peroxidácia lipidov, ktorá je jedným z najrizikovejších faktorov vzniku srdcových chorôb. Antioxidanty v spiruline preukázateľne zvyšujú počet antioxidačných enzýmov v krvi, čím chránia lipidy pred oxidačným poškodením.

Super riasa spirulina preukázateľne vplýva na znižovanie krvného tlaku. Predpokladá sa, že za touto jej vlastnosťou stojí schopnosť zvyšovať produkciou oxidu dusnatého, ktorý relaxuje a rozširuje krvné cievy. Podobné účinky boli zaznamenané aj pri regulácii glykémie, ktorú spirulina znižuje. Presnejšie, fykocyanín sa zúčastňuje na metabolizme cukrov, čím napomáha lepšiemu odbúravaniu glukózy z krvi.

 

Nežiadúce účinky spiruliny

Spirulina je považovaná za bezpečnú, pre niektorých z vás však nemusí byť vhodným výživovým doplnkom. O bezpečnosti jej používania rozhoduje aj kvalita konkrétneho produktu. Medzi možné nežiadúce účinky spiruliny patria:

  • Nevoľnosť
  • Nespavosť
  • Bolesť hlavy
  • Alergická reakcia – podľa jednej štúdie sa môže alergia na spirulinu objaviť aj u ľudí, ktorí trpia inými alergiami
  • Spirulina obsahuje látku fenylalanín, preto je vyslovene nevhodná pre ľudí s fenylketonúriou (dedičné ochorenie vrodených porúch metabolizmu), niektoré zdroje však uvádzajú, že tieto obavy nie sú na mieste
  • Spirulina má antikoagulačný účinok, čo znamená, že znižuje zrážanlivosť krvi. Preto nemusí byť vhodná pre osoby užívajúce lieky na jej riedenie
  • Ďalšou z vlastností spiruliny je podpora imunitného systému, konkrétne, posilnenie imunitných buniek, tzv. natural killers (NK), čo môže byť nebezpečné pre ľudí s autoimunitnými ochoreniami - ich imunitný systém už totiž raz dokázal zničiť sám seba

 

Dávkovanie spiruliny + je lepší prášok alebo tablety?

Spirulinový prášok je super pre smoothie, tabletky sú naopak jednoduchšie na užívanie

Štandardné dávkovanie spiruliny predstavuje 1 až 3 gramy prášku za deň. Dennú dávku je však možné zvýšiť až na 10 g (napr. detoxikácia, liečba niektorých zdravotných problémov).

Avšak pozor, dávkovanie spiruliny sa môže líšiť v závislosti od jej koncentrácie v danom výživovom doplnku aj vášho zdravotného stavu.

Preto vám odporúčame pozorne čítať príbalové informácie. Ak chcete vášmu telu dodať extra detox alebo naopak, ak vám užívanie spiruliny spôsobilo napr. tráviace ťažkosti či bolesti hlavy, alebo trpíte chronickými ochoreniami, na ktoré môže táto riasa vplývať, mali by ste sa poradiť s vašim lekárom.

Pri dávkovaní je dôležitá aj forma, v ktorej budete užívať spirulinu. Vybrať si môžete z:

 

  • Spirulina prášok – ide o najprirodzenejšiu formu spiruliny, môžete ju navyše pridať do pokrmov či smoothie (cena spiruliny v prášku je nepochybne najnižšia)
  • Spirulina kapsule – kapsule naplnené pomletou spirulinou sú ekvivalentom k prášku, sú však jednoduchšie na užívanie
  • Spirulina tabletky – riasa spracovaná do tejto formy spravidla nie je čisto prírodným produktom, preto si overte zloženie konkrétnych tabliet

 

Zelená verzus modrá spirulina

Zelená spirulina je jedinou pravou formou riasy

Originálna Spirulina má krásne tmavú modrozelenú farbu. Dôvodom je obsah fykocyanínu, ktorý je prírodným modrým farbivom, a chlorofylu, ktorý je zas farbivom zeleným. Na trhu sú však dostupné 2 verzie spiruliny, zelená a modrá.

Niektorí výrobcovia prezentujú obe tieto alternatívy za rovnocenné, iní medzi nimi robia zásadné rozdiely. Ako je to naozaj? Nejde o žiadnu vedu. Zelená spirulina je pomletá a vysušená riasa. Modrá spirulina už nie je riasou v pravom slova zmysle.

Ide o čistý fykocyanín, ktorý je extrahovaný zo spiruliny. Stále však hovoríme o čisto prírodnom produkte s vysokým obsahom prospešných látok. Samozrejme, aj keď sa predpokladá, že fykocyanínje je až 7 000 krát účinnejší ako samotná spirulina, môže byť ochudobnený o niektoré dôležité živiny.

Altevita BIO Organic Spirulina 160g - 320 tabliet

Altevita Spirulina je organický výživový doplnok v BIO kvalite. Je spracovaná do formy tabliet, jej užívanie je preto rýchle a jednoduché. Spirulina obsahuje vitamíny, minerály, kompletné proteíny vysokej kvality a antioxidanty. Jej hlavná účinná zložka, fykocyanín, podporuje imunitu, trávenie, znižuje krvný tlak i cholesterol, reguluje glykémiu a chráni telo pred oxidačným poškodením.

  • 100 % organický doplnok stravy v BIO kvalite
  • Podpora imunity a ochrana pred voľnými radikálmi
  • Vysoký obsah živín a kvalitných aminokyselín
  • Jednoduché užívanie
  • Bezpečný výživový doplnok bez vedľajších účinkov
  • 5% zľava od 3 objednaných kusov
  • Doručenie kuriérom alebo zasielkovňou - už od 2.5 €
  • Odosielame v deň objednania alebo na nasledujúci deň (PO-PI)
  • 30 dňová garancia vrátenia plnej sumy

 

Ako vybrať najlepšiu spirulinu?

Za najlepšiu spirulinu sa dá označiť tá, ktorá je pestovaná v kontrolovanom prostredí, ale prirodzeným spôsobom, neobsahuje žiadne prídavky, má vysoký obsah bielkovín a nie je toxická. Pri výbere konkrétneho výživového doplnku si preto overte všetky tieto informácie.

 

  • Kvalitná spirulina musí obsahovať minimálne 60 až 70 % bielkovín.
  • Dôležitý je aj spôsob sušenia spiruliny. K bežne využívaným metódam patrí sušenie v sušičkách, sušenie slnkom a mrazom. Pri dodržaní správnych technologických postupov sú všetky tieto spôsoby bezpečné. Problémom je iba sušenie pri príliš vysokých teplotách.

 

  • INFO: Za najlepšiu spirulinu sú celosvetovo považované riasy pestované v Indii. Kvalitné produkty pochádzajú taktiež z niektorých oblastí USA, Japonska, Havaja a Filipín.

 

A čo BIO produkty? Účinky BIO spiruliny by mali byť rovnaké ako účinky akejkoľvek neBIO spiruliny. Slovíčko BIO však označuje spôsob pestovania, pri ktorom nie sú (aspoň by nemali byť) používané chemikálie, priemyselné či iné, nie najzdravšie látky, a ktorý je zároveň šetrný k životnému prostrediu.

Ďalšou častou a zavádzajúcou informáciou od výrobcov je označenie organická spirulina. Áno, táto riasa môže byť organická, pravdou však je, že sa jej najlepšie darí v anorganickom prostredí. Jej hnojenie je preto bežnou praxou. Na organických hnojivách nie je nič zlé, čo však neplatí o tých priemyselných.

 

Možná toxicita Spiruliny

Spirulina je pestovaná dvoma spôsobmi – vo voľnej prírode alebo v kontrolovanom prostredí. Problémom „divo“ rastúcej spiruliny je vysoké riziko kontaminácie ťažkými kovmi, baktériami a škodlivými mikrocystínmi, ktoré predstavujú veľké riziko pre pečeň.

Mikrocystíny sú látky, ktoré produkuje samotná riasa. Ide o jej obranný mechanizmus pred predátormi. Ich prítomnosť bola potvrdená vo výživových doplnkoch z Talianska, Severnej Ameriky a Číny, čo však neznamená, že sa nemôžu nachádzať aj v spiruline z iných častí sveta. Výhodou je, že pri pestovaní v kontrolovanom prostredí existujú spôsoby, ako tento obranný mechanizmus riasy „vypnúť“.

Ak sa chcete vyhnúť spiruline kontaminovanej mikrocystínmi alebo inými toxickými látkami, vyberajte si produkty od overených značiek. Akousi zárukou kvality sú certifikáty tretích strán. V zahraničí ide napríklad o testy kvality vykonávané spoločnosťami ako NSF International, US Pharmacopeia (USP) či ConsumerLab.